Főoldal Cikkek Satkarma 1. -Dzsala Néti

Satkarma 1. -Dzsala Néti

SATKARMA
– A 6 tisztító cselekvés –
Első rész:
Dzsala néti – Az orrmosás vízzel
Az orrmosás (Jala Néti) eltávolítja a váladékot, szennyeződéseket, az orrjáratokból és az üregekből is, ezzel elősegítve a levegő akadálytalan áramlását. Ezért kifejezetten aktuális abban az időszakban, amikor egy esetleges megfázás nehezítené a légzést az orron át.
Segít a légúti betegségek kezelésében és megelőzésében is, asztma, tüdőgyulladás, hörgőhurut, tüdőtuberkulózis esetén. Enyhíti az allergia, a megfázás, az orrmelléküreg-gyulladás, orr-, garatmandula-gyulladás, számos, szem-, torok-, és fülbetegségek tüneteit. Ezáltal javítja a hallást.

Az orrmosás serkenti az orrban lévő idegvégződéseket, javítva az agyműködést. Egyensúlyba kerül a jobb és a bal orrnyílás, valamint a hozzá kapcsolódó jobb és bal agyfélteke, megteremtve a harmónia és az egyensúly állapotát az egész testben, valamint a keringést és az emésztést irányító rendszerekben.
Legjobb, ha ébredés után a reggeli tisztálkodáskor, de minimum fél órával mielőtt szabad levegőre, hidegbe mennél, illetve este lefekvés előtt fél órával végzed az orrmosást, főleg nátha esetén, de minden esetben alapos kiszárítással. Szükség esetén akár naponta 2-alkalommal is lehetséges, kivéve közvetlenül étkezések után.
Az orrmosáshoz néti kannát és meleg sós vizet használj. A só tiszta, tartósítószer- és jódmentes legyen. A só biztosítja, hogy a víz ozmotikus nyomása megegyezzen a testnedvekével, ezáltal lecsökkentve a nyálkahártya irritációját. (Hideg víz, de a túl sós, illetve a kevés só tartalmú is maró, égető érzést okozhat az orrnyálkahártyán.)
Az orrnyílások átmosása után a kiszárítása is szükséges speciális légzéstechnikával, hogy elkerüld a maradék víz az üregekbe vagy a füledbe jutását. Hasonlóan, mint a Kapálabháti pránájámában, a kilégzést hangsúlyozva.
Szükség esetén végezd el a sasánkászanát (nyúlpózt). Térdelésben ráülve a sarkadra hajolj előre, és támaszd meg a homlokod magad előtt a talajon vagy párnán néhány percig. Így az esetleges bent maradt víz ki tud folyni.
Kisgyermek gyakorolhatja a gyertyaláng elfújást nózival, ezzel szárítva az orrjáratait. Majd nyuszisat játszva, hasonlóan, mint a nyúlpózban, elbújva a róka elől.
Lehrreich Márti
Hatha jóga a fogantatástól minden korosztálynak, Aranykor jóga, Kismama jóga, Postnatal jóga (szülés/születés utáni, gyermekágyas jóga), Baba-Mama jóga és Satkarma gyakorlás

 2012.

Ezeket is nézd meg!

Nincs hozzászólás

Van véleményed? Ne tartsd magadban!